Jurnalul culinar al Mariei Cantili Golescu este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, prin care se intenționează aducerea în actualitate și în atenția publicului a unui caiet de bucate de la 1900, găsit în vechea bibliotecă a Vilei Golescu din Câmpulung Muscel. Il puteti rasfoi aici.

O serie de zece chefi și autori culinari au fost invitati să răsfoiească paginile acesti caiet vechi si să aleagă câteva rețete pe care sa le gătească urmând sfaturile autoarei. De data aceasta, am modificat usor reteta pentru ca briosele sa iasa mai pufoase si mai ales, mai putine.

Brioșe de orez

Ingrediente pentru 12 brioșe

85g orez cu bob lung

300ml apă

2 ouă de mărime mijlocie

230ml lapte

10g sare

1 linguriță zahăr

275g făină

2 lingurițe de praf de copt

25g cașcaval ras – opțional

Metodă

Se fierbe orezul in cantitatea de apă indicată și se lasă să se răcească complet. Puteți face asta cu o zi înainte. 

Încălziți cuptorul la 180C și ungeți bine o tava de brioșe 35×26.5 x3cm cu puțin unt.

Folosiți o furculiță pentru a desface cocoloașele de orez. Bateți ouale spumă cu un mixer până iși dublează volumul, adăugați laptele și amestecați bine dar fără a pierde din volumul spumei. Combinați cu grijă acest amestec cu 275g din orezul fiert. Adăugați sarea, zaharul și cerneți făina împreună cu praful de copt peste orez. Încorporați bine și transferți in formele de brioșă. Dacă folosiți cașcaval, presărați câte puțin peste fiecare brioșă. Coaceți pentru 12-15 minute și serviți calde cu unt la micul dejun.