Prajitura cu malai din regiunea Franche-Comté

Jurnalul culinar al Mariei Cantili Golescu este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, prin care se intenționează aducerea în actualitate și în atenția publicului a unui caiet de bucate de la 1900, găsit în vechea bibliotecă a Vilei Golescu din Câmpulung Muscel. Il puteti rasfoi aici.

O serie de zece chefi și autori culinari au fost invitati să răsfoiească paginile acesti caiet vechi si să aleagă câteva rețete pe care sa le gătească urmând sfaturile autoarei, dar și inspirația personală. Eu am ales sa tin cat mai aproape de reteta originala, pentru a va oferi ocazia de a gusta ceva ce ar fi fost pe masa Mariei Cantili Golescu probabil la un ceai de dupa-amiaza.

Ingrediente pentru 30 de fursecuri

100g unt moale

150g zahăr tos

1 ouă de mărime mijlocie, bătut

1 linguriță de extract de vanilie

Coaja rasă de la o lamâie

150g mălai fin

150g făină 

30ml apă rece sau zeama de lamâie

Metodă

Într-un bol, se amestecă cu o lingură de lemn untul cu zahărul păna ajung la o consistență cremoasă. Se adaugă restul de ingrediente in afară de apă și se amestecă bine. Apa se adaugă treptat până se încorporează și apoi se framântă totul cât mai puțin până sa se formeză o cocă moale. Se acoperă bolul și se pune in frigider pentru 30 de minute sau în congelator pentru 10 minute, până ce coca s-a întărit și este gata de întins.

Pentru a rula cât mai ușor, se întinde între două foi de copt, pâna ajunge de 3-4mm grosime. Se dezlipește prima foaie de copt, se întoarce aluatul pe suprafața de lucru și se dezlipește si cea de a doua foaie. Se asează din nou aluatul pe una din foi, se taie cu o formă de diametrul 6.5cm, lasând o mică distanță intre ele.

Se îndepărtează aluatul dintre forme, se asează foia de copt cu fursecurile pe o tavă de copt și se pune la cuptorul preîncălzit la 160C pentru 10-12 minute pe grilajul de jos, până ce se rumenesc ușor pe margine. Între timp, se rulează restul de cocă și se repetă metoda.

Se servesc doar după ce s-au răcit, și sunt foarte bune alături de gem și dulceață.